Zelfvertrouwen: een kwestie van … kiezen (met 5 tips!)!!

Zij: ‘Ik wil meer zelfvertrouwen, maar ik weet gewoon niet hoe,’ zuchtte ze.
Ik: ‘Hoezo?’
Zij: ‘Ik heb gewoon niet zoveel te bieden. Er is niets dat ik echt goed kan. Anderen zijn grappig of supersociaal. Maar ik? Ik heb dat allemaal niet.’
Ik: ‘Ik geloof dat er ook zaken zijn die jij goed kan.’
Zij: ‘Pffff ja, luisteren misschien, maar wat ben ik daarmee? Het stelt niets voor. Er is niemand die het waardeert, zelfs niemand die het opmerkt.’

Een stuk uit een gesprek met een fictief persoon. Een fictief persoon die ik in verschillende gedaantes al in mijn gespreksruimte mocht ontmoeten.

Het gaat over jonge mensen die dagelijks lijden onder een gebrek aan zelfvertrouwen. Het gaat over jonge mensen die al het positieve van zichzelf dat even komt piepen, onmiddellijk weer afbreken en onderuit halen.
Als we de bovenstaande dialoog een beetje uitvergroten, heeft het iets van: ‘Ik wil wel groeien in zelfvertrouwen, maar ik wil NIET ‘mezelf waarderen in wie ik ben’, ik wil NIET ‘kijken naar het positieve dat ik in me draag, er aandacht voor hebben, het naar waarde schatten,… Ik wil dus dat het zelfvertrouwen op één of andere tovenarij-achtige manier, maakt niet uit hoe, tot mij komt.’

En laat dat nu iets zijn waarvan ik niet geloof dat het gaat gebeuren: dat iets of iemand buiten jou je het zelfvertrouwen kan geven waar je naar verlangt. Niet je vriend of vriendin, niet die mooie kleding, niet die geweldige studieresultaten en zelfs niet die coach 🙂
Een beetje extreem gesteld misschien, want natuurlijk doet het deugd als je een compliment krijgt van die vriend(in), of kan je je beter en zelfzekerder voelen in die kleding waar je je goed in voelt, en kan het een oppepper zijn als je goede resultaten haalt, en kunnen de aanmoediging of inzichten van een coach je vooruit helpen. En is het ook goed om je bovenstaande zaken te gunnen.
Maar als je wat je ontvangt niet in relatie brengt met wie jij bent, vervaagt het positieve dat je kreeg na verloop van tijd weer, en blijf je even onzeker achter, afhankelijk van wat de buitenwereld je al dan niet geeft.
De enige weg die ik ken om tot echt zelfvertrouwen te komen, is: kiezen om open te kijken naar het positieve dat je in je draagt, hier en nu, hoe klein het ook is, hoe fragiel het misschien nog voelt. Toch je blik naar dat kleine fragiele leven in jou richten, je ervoor open stellen,… tot je er op een dag zelfs liefde en waardering voor voelt.

Een beetje confronterend of uitdagend verwoord misschien 🙂
Want tegelijk begrijp ik heel goed dat het ontzettend moeilijk kan zijn om je open te stellen voor het positieve dat je in je draagt. Het is niet voor niets dat je er soms liever gewoon heel hard en ver van wegloopt.
Als je jezelf afbeekt en onderuit haalt, niet kan kijken naar het mooie en positieve in jou, doe je dit omdat je ooit het gevoel kreeg dat je niet goed (genoeg) was voor iemand die belangrijk voor je was. Je kreeg ooit het gevoel van afwijzing, van niet beminnenswaardig en waardevol te zijn, … En dat doet pijn. Om je te beschermen, ga je daarna jezelf afwijzen en zeggen dat je de moeite niet waard bent. Zo kan een ander dit niet meer doen …
Dusss als jij nu wil kiezen om te stoppen met jezelf af te breken, als je wil kiezen om jezelf te waarderen in wie je bent, dan is de kans groot dat ‘het alarm’ in jezelf opspringt. Iets in jou heeft onthouden dat je toen zo gekwetst werd en wil je beschermen door je ervan af te houden om je eigen kracht en schoonheid te zien.

Als je deze tekst tot hier gelezen hebt en er wel iets voor voelt om er meer voor te kiezen om jezelf te waarderen, zou ik zeggen: houd vol! Je bent op goede weg. Durf maar te kiezen voor jezelf.
Onderstaande tips kunnen je op weg helpen, stap voor stap, keuze na keuze:

 • Probeer inzicht te krijgen in wat er in jou speelt
  Kan je eerlijk en open kijken naar het positieve in jezelf? Breek je jezelf soms af of haal je jezelf onderuit?
  Van wie verwacht je zelfvertrouwen te krijgen? Ben je bewust dat jij de enige ben die ervoor kan kiezen om jezelf te waarderen in wie je bent?
 • Word je bewust van je motivatie en laad je daaraan op
  Wat zou je winnen als je ervoor kiest om jezelf vanaf vandaag meer te waarderen in wie je bent? Bv. Een beter gevoel over mezelf, meer geluk, meer kunnen doen wat je echt graag doet, meer durven, fijnere relaties, …
 • Omring jezelf met mensen die je graag zien zoals je bent
  Kies bewust om vooral om te gaan met die mensen waarbij je het gevoel krijgt dat ze je zien in wie je bent en je hierom waarderen. Probeer dit ook toe te laten, zo ver je vandaag kan. Het zal helpen om het vertrouwen in jezelf te laten groeien.
 • Heb geduld met jezelf
  Het opbouwen van zelfvertrouwen, vraagt dat je elke dag opnieuw leert kijken naar het positieve in jezelf. Wees geduldig en zacht voor jezelf op deze weg. Het is normaal dat er dagen zijn waarop het je niet lukt. Kijk naar je vorderingen en positieve ervaringen om je motivatie levend te houden!
 • Vraag/zoek hulp
  Hulp van een coach is geen overbodige luxe in deze situatie. Kies een coach waarbij je je veilig en gewaardeerd voelt. Hij/zij kan je helpen om niet in je oude patronen te verdwalen en verder te bouwen aan een nieuwe weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.