Loslaten, het is herfst! Maar hoe doe je dat? (met 10 tips)

Laatst zei iemand: “Ja, maar Lien, ze zeggen altijd maar dat ik moet loslaten. Maar ja… hoe doe je dat?” Inderdaad, hoe laat je een slechte relatie los? Of een baan, een negatief resultaat, een slechte gewoonte, het verleden… ?

Plots hoorde ik mezelf antwoorden: “Weet je? Je kan pas loslaten als je op jezelf kan staan en niets nodig hebt om je aan vast te houden.” En ik vervolgde: “Dus je moet, volgens mij, eerst jezelf versterken, op je zelf leren staan, voor je kan loslaten. Het lukt pas als je niets nodig hebt om vast te houden om niet om te vallen en overeind te blijven.” Ik dacht: oh, wauw, zo had ik het zelf nog nooit eerder gezegd. Maar hé, misschien klopt het wel?  En ja, het gedachtengoed van PRH sluit hierbij aan. Jezelf leren kennen en versterken helpt ons om andere moeilijkheden te overwinnen. André Rochais (grondlegger van PRH) zei: Ieder persoon kan zijn innerlijke vrijheid hervinden van waaruit hij/zij onafhankelijke keuzes kan maken terwijl men toch verbonden blijft met de ander.

De waarheid is dat elke keer je durft los te laten,
je niet valt, maar juist opstijgt!

 

Enkele tips om los te leren laten:

1 Versterk jezelf. Werk aan innerlijke groei en geef je innerlijke boom water. Een boom die goed gegroeid is en blaadjes heeft gevormd, kan daarna zijn blaadjes loslaten als het seizoen van loslaten gekomen is… noem het geaard zijn. Hoe meer we geaard zijn in onszelf, hoe meer we op onszelf kunnen staan en minder nodig hebben om vast te houden. Versterk je wortels.
Idee: Schrijf elke avond 3 dingen op die je die dag deed en waarover je tevreden bent. Herlees ze af en toe.

2. Word je bewust dat er altijd een reden is dat je iets vasthoudt. Vaak doen we dit onbewust. De eerste stap is dus bewustwording. Misschien is de toekomst nog onzeker en houden we daarom vast aan iets uit ons verleden. Er is steeds een bepaald belang waarom je bepaalde gedachten/situaties in stand houdt. Vaak zit dit op het emotionele niveau. Wat is het belang van vasthouden voor jou?
Idee: Maak voor jezelf 15 minuten tijd en schrijf erover. Schrijf waarom je het moeilijk vindt om die bepaalde situatie los te laten. Lees het luidop en verbrand eventueel daarna ritueel het papiertje.

 1. Zorg voor een plan B als het kan! Had je gepland om de tuin winterklaar te maken, maar regent het dat het giet? Zorg dat je vooraf een back-up plan hebt bedacht. Als blijkt dat het geen weer is om in de tuin te werken, kun je dat voornemen makkelijker loslaten omdat je rustig overschakelt naar het slecht-weer-plan, bijvoorbeeld je digitale foto’s uitzoeken en ordenen (een soort van virtueel ‘onkruid wieden’). Ben je onderweg naar de trein, maar ga je hem missen en moet je een uur wachten? Als je een boek of een schrijfschriftje meenam (als plan B), kan je je tijd alsnog nuttig besteden en is het makkelijk loslaten dat je je trein miste.

 2. Laat los waar je geen controle over hebt. Er zijn drie dingen in de wereld:
  • Dingen waar je volledige controle op
  • Dingen waar je geen controle op
  • Dingen waar je een beetje controle op

Alle dingen die in de tweede categorie vallen kun je loslaten. Over die dingen hoef je niet te piekeren, klagen, filosoferen of wensen dat het anders was. En dat zijn er nogal wat. De karakters van je familieleden en de keuzes die zij maken. De meeste gebeurtenissen in het nieuws. Het weer. Het verleden. Het feit dat je fiets is gestolen, enzovoort…

 1. Leer vertrouwen dat het leven zichzelf doet. Laatst vroeg ik een vriendin hoe zij dat deed: verder kunnen, verder gaan.. ook als het moeilijk is? Ze zei: ik vertrouw op iets groters dan wij.Ik weet niet wat het is, zei ze. Maar ik voel me wel gedragen, gesteund door iets groters.En als het echt moeilijk wordt, of als ik me alleen voel, dan vertrouw ik dat er iets in het universum is dat me helpt. Eigenlijk gaat dit over leren te vertrouwen (op een dieper niveau) dat het leven zichzelf doet, dacht ik. Erop vertrouwen dat er in het leven op de meest cruciale momenten altijd wel een of andere vorm van hulp, ondersteuning of oplossing is… een vorm van overgave aan het leven. Een kalm weten.
  Een citaat van Elizabeth Lesser: ‘Ik accepteer dat het leven onzeker is – en dat het doel niet is om meer zeker te worden van wat dan ook, maar om steeds dieper te ontspannen in het mysterie van niet weten wat er komen gaat’. Stop met vechten, vluchten, bevriezen of iemand de schuld geven. Maar vertrouw dat alles een reden heeft. Misschien ook dat elke situatie ons iets te leren heeft. Soms denk ik wel eens:jammer dat ik niet in God geloof. Geloof helpt, volgens mij, ook om los te laten en gebeurtenissen over te laten aan ‘het alles’. En aangezien velen dezer dagen die ‘god’ zijn kwijtgeraakt, is loslaten eens zo moeilijk. Maar we hoeven niet in god te geloven om te leren vertrouwen in het leven.
 1. Affirmeer. Een tijdje geleden kreeg ik een audiobestand van een vriendin met affirmaties van Louisa Hay. Zij is gekend om haar affirmaties. Ik luisterde regelmatig naar deze affirmaties en merkte dat sommigen ervan me helpen om te ontspannen en los te laten.
  Ik geef je enkele voorbeelden: Life supports me. I trust the process of life. I am safe. I trust my inner wisdom. I create peacefullness in my mind. Peace and harmony surrounds me. Out of this situation, only good will come. I allow myself to heal. Idee: Lees deze zinnen enkele keren luidop na elkaar en experimenteer welk effect dit op je heeft. (Ontvang je dit audiobestandje graag? Mail me op dewereldinjou@gmail.comen ik bezorg het je)

 2. Zorg voor afleiding. Een down-to-earth manier van loslaten, is je brein afleiden met concrete bezigheden. Soms, als andere dingen niet lukken, is dit een nodige strategie. Stop het malen in je hoofd door bijvoorbeeld piano te spelen of een ingewikkelde kruiswoordpuzzel op te lossen, door lekker te gaan wandelen of een partijtje tennis te spelen. Schrijf je suggesties op, zodat je meteen weet wat je kunt doen om je uit een negatieve bui te bevrijden.
  Idee: Noteer op een rustig moment – in het zonnetje met een tas thee –3 of meer dingen in een boekje of op een post-it die je op de badkamerspiegel plakt, waarmee jij je brein kunt afleiden zodra negatieve gevoelens zoals woede, de kop opsteken.
 1. Omarm je gevoelens. Duw niet weg wat er speelt. Door iets weg te duwen, wil het alleen maar harder naar je terug komen. Vergelijk dit met een bal die je hardnekkig wil verstoppen onder het wateroppervlak. Hoe harder je duwt, hoe harder hij terug naar boven zal vliegen. Hoe meer je probeert iets niet te willen voelen, hoe harder het aan je zal blijven plakken! Geef gevoelens, die je liever weg zou stoppen, juist aandacht en omarm ze. Duik er echter niet tot in het oneindige in. Besteed er beperkte tijd aan die je van te voren met jezelf afspreekt, bijvoorbeeld een kwartier of een half uur of een dag. Probeer de pijn te accepteren zoals deze is, met rustige aandacht. Je zult merken dat het rotgevoel dan meteen afneemt. Leef in het nu. Idee: Deze tip is allesbehalve eenvoudig. Individuele begeleiding kan je helpen om je gevoelens te plaatsen en toe te laten.
 2. De zeepbel. Emoties waarmee je jezelf identificeert, die als het ware in je binnenste zitten te koken en te gisten, ervaar je als zeer intens en zijn moeilijk om van je af te schudden. Ze zijn dan immers een onderdeel van jou als persoon. Vb. je bent gefrustreerd, verdrietig of boos. Denkbeeldig afstand nemen van emoties, maakt dat je er ook gevoelsmatig makkelijker afstand van kunt nemen. Plaats emoties bijvoorbeeld in een denkbeeldige zeepbel, dus buiten jezelf, zodat ze minder invloed op je gemoed hebben. Met een denkbeeldige speld kun je in de zeepbel prikken en lost de emotie op in het niets. Poef! Hiermee is hij natuurlijk niet hocus pocus weg. Maar het is een manier om er meer afstand van te kunnen nemen. Idee: bedenk voor jezelf een andere vorm of figuur van hoe je emotie eruit ziet en plaats deze denkbeeldig in de ruimte, los van jou. Je bént niet datgene wat je niet kan loslaten. Je bent veel meer dan dat!

Wissel tip 9 voldoende af met tip 8. Soms is het goed even afstand te nemen, maar het is niet goed dit áltijd zo te doen. Afwisseling en evenwicht tussen de twee tips is noodzakelijk. Het ene moment is het goed om je gevoel helemaal toe te laten, en het andere moment goed om het even weg te prikken.

 1. Loslaten heeft tijd nodig. De natuur laat ons dit heel mooi zien. Laatst zag ik dat er een aantal frambozen rijp waren en ik besloot ze te plukken. Degene die echt rijp waren lieten met het grootste gemak los, de andere lieten gewoon niet los of ik moest zo hard knijpen dat ik ze daarmee kapot maakte. Zo werkt het ook bij ons mensen. Als iemand er nog niet klaar voor is, kan het oude nog niet losgelaten worden. Dan is het zaak om geduld te hebben en het rijpingsproces (dat noemen we ook wel groei 😉) zijn werk te laten doen. Geduld hebben wil overigens niet zeggen passief zijn. Soms misschien wel, maar veel vaker is er voor rijping wel iets nodig. Net zoals de frambozen ook niet rijp worden als er geen zon, aarde en water beschikbaar is, heeft een mens ook voeding nodig om te groeien. En dan bedoel ik niet alleen fysiek eten en drinken, maar ook het juiste geestelijke voedsel. Daar moeten we dus wel voor zorgen en voor openstaan. Ook de tips hierboven kunnen bijdragen hieraan.

De herfst is in het land, de bomen laten hun blaadjes los. Waarom laten bomen los? In de herfst dalen de zonuren. Dit maakt dat de fotosynthese via de bladeren niet meer efficiënt verloopt en de boom ervoor kiest om zijn energie/voedsel bij te houden, op te slaan ipv te verkwisten. En dus zo de niet werkende strategie los te laten. Hij haalt eerst alles wat nog nuttig was uit de bladjes (daarom worden ze eerst bruin/geel..) en laat ze dan los. De boom leert ons om strategieën die niet meer werken los te laten en dat wat er goed van was bij te houden. Voeg daar nieuwe goede dingen aan toe en je hebt een recept om los te laten! 😉

Een interessante video over loslaten: https://www.youtube.com/watch?v=64A5yU9F808

Hopelijk helpen deze tips je alvast op weg! En hé, als je het even niet weet… dat is ok!

Laat het los 😉

Wat wil jij loslaten?

Ps: Nog tips of ideeën? Post ze gerust hieronder in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.