Die zwarte bril toch

Begin deze week heb ik eindelijk mijn bureau opgeruimd. Stapels boeken en cursussen en papieren lagen er nog sinds eind juni. Die moesten natuurlijk ergens een andere plaats vinden. Daarom dook ik in één van mijn kasten om daar ruimte te maken. En daar kwam ik dit kleinood tegen: een doosje met kaartjes waarop stond ‘Tips voor een lichter leven’. Ik nam me voor om elke dag een kaartje uit het doosje te halen en iets te doen met de boodschap die erop staat. Vandaag las ik:

Wees aardig voor jezelf, want zoals Boeddha zei:

‘Als je mededogen niet voor jezelf geldt,

is het onvolledig.’

Wees je bewust van het oordeel dat je over jezelf

velt en probeer dat voorzichtig te ontkrachten.

Ja, het was toch weer een eye opener voor mij. Niet dat ik voor de eerste keer zo’n boodschap tegenkom. Maar het was weer een bewustmaker. Een bewustmaker van het feit dat ik toch rap heel erg kritisch naar mezelf kijk; eerder kijk naar wat niet goed was dan naar wat geslaagd en goed was. En daarom zijn zo’n kaartjes goed. Ze zijn telkens een uitnodiging om je bewust te worden van hoe het eraan toegaat in jouw leven. En dat houdt dan een uitnodiging tot verandering in. De woorden ‘en probeer dat voorzichtig te ontkrachten’ spreken me ook aan. Het is de mildheid in de woorden die me treft. Ja, het is geen gouden toverstaf, zo’n bewustwording, maar probeer er stilaan ‘mee op weg te gaan’. Het voelt goed om dit kaartje dagelijks even te bekijken en niet meteen een ander kaartje te trekken’En blijf mild. Probeer. Ik ga het alvast oppakken. Jij ook?

P.S. Dat wil niet zeggen dat je je jezelf niet mag bevragen of dat je geen fouten maakt of de dingen anders had kunnen aanpakken. Maar kijk ernaar met midlheid, veroordeel jezelf er niet om. Je deed wat je deed en doe het volgende keer anders. En vergeet vooral niet te kijken naar wat wél goed was.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.