Word wie je bent

Voel je het ook? Er hangt iets in de lucht: een gezonde spanning, als een kriebel in de buik. Het begin van iets nieuws.

Het is half september en voor veel twintigers betekent dit de start van het academiejaar. Het eerste jaar van een nieuwe opleiding, een herkansing na een moeilijker jaar of de afronding van een traject.

De start van iets nieuws
De start van het academiejaar brengt me weer terug bij de start van mijn studiejaren. Het zijn blije herinneringen. Het secundair onderwijs vond ik prima maar het hoger onderwijs vond ik geweldig. Het was niet alleen de vrijheid van alleen op kot te mogen gaan in een grote stad. Ik mocht ook eigen keuzes maken, kon mijn eigen pad zoeken: het begin van de zoektocht wie ik ben.
Ook voor jou kan deze nazomer de start betekenen van iets nieuws. Misschien voel je dat een ander pad jou lonkt? Misschien ben je de weg kwijt en ben je op zoek naar nieuwe horizonten? Jij kan ervoor kiezen om elke dag het begin te maken van de rest van je leven. En ja, bij elk ochtendgloren krijg je daar weer een nieuwe kans voor. Het kan je elke dag weer verder brengen om te worden wie je bent.

Doen wat me goed doet
Waarom betekende mijn hogere studies zo veel voor mij? Omdat ik mocht loslaten wat moeilijk voor me was en ronduit kon kiezen voor wat me goed deed. Concreet betekende dit voor mij dat ik wiskunde en wetenschappen mocht lossen en me kon toeleggen op hetgeen me werkelijk interesseerde, zoals de mens en zijn welzijn. En meer nog, ik merkte dat ik zo bij gelijkgestemden terecht kwam. Mensen die net zoals ik geïnteresseerd waren in psychologie of pedagogie. Mensen die net als ik zochten wie ze waren, maar die hierin ook veel gelijkenissen met me hadden.
Betekent dit dan dat ik nooit meer iets moest doen wat me moeilijk viel? Nee, jammer genoeg niet. Ik kreeg nog steeds statistiek en moest me door genetica zwoegen. Maar ik leerde wel om hierbij mijn talenten in te zetten en ik vroeg op tijd hulp. Ik maakte er verhaaltjes van, zodat ik het kon memoriseren, en ik sprak medestudenten en docenten aan om meer uitleg te verkrijgen.

Zoektocht naar wie ik ben
Zo kan ook jij zoeken wat jouw pad is. Wat geeft jou energie? Wanneer lijkt het alsof de tijd vanzelf voorbijgaat? Wanneer voel je dat je straalt of krijg je complimentjes van mensen? Meer nog, wanneer ben je verrast door complimentjes van anderen, want voor jou lijkt dat zeer evident? Zo kom je bij wat je energie geeft. Door te voelen wat je ‘energiegevers’ zijn en hierin te investeren, krijg je alleen maar meer energie. Door te ervaren wat ‘energievreters’ zijn en hierin bewuster te selecteren, kom je dichter bij jezelf.

je-bent-wie-je-bentPhoto: norest.nl

Nele

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.