Boekentip: Verborgen kopzorgen

Ik heb soms last van paniekaanvallen en een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je als jongere te maken krijgt met zo een psychische moeilijkheden, lijkt het wel eens alsof jij de enige bent met dit soort problemen.

Door enkele boeken te lezen over dit onderwerp, werd het voor mij echter duidelijk dat ik lang niet de enige ben met een psychisch probleem. Bovendien krijgen ook mensen waarvan je het helemaal niet verwacht hiermee te maken. Eén van die boeken was ‘Verborgen kopzorgen’ van Leslie Hodge. In dit boek komen 10 bekende Vlamingen aan het woord over hun psychische aandoening. Noémie Wolfs (ex-Hooverphonic zangeres) vertelt bijvoorbeeld over haar aandachtstekortstoornis. En Ben Segers (o.a. Luc “turbo” Tuerlinckx in Safty first) heeft het over zijn bipolaire stoornis. Na elk interview volgen nog een stukje wetenschappelijke info en nuttige websites die hulp bieden over dat specifieke probleem.9789401430807

Wat terugkomt in alle getuigenissen is dat praten over je problemen veel helpt om er beter mee te kunnen omgaan. Ik weet uit eigen ondervinding dat dit niet eenvoudig is. Maar als je zelf met een moeilijkheid zit, is het dus zeker aan te raden om dit te bespreken met iemand die je in vertrouwen kan nemen (dit kan iedereen zijn, een vriend of vriendin, je ouders, een leerkracht of een professionele hulpverlener).

In tegenstelling tot veel andere boeken over dit onderwerp is het taalgebruik in dit boek simpel gehouden, waardoor het vlot leest. Een aanrader dus als je denkt dat je de enige bent waarbij het wel eens “stormt in zijn/haar hoofd”. Op naar de boekenwinkel of bibliotheek.

Peter

Leslie Hodge, L. (2015). Verborgen kopzorgen – Bekende mensen over de kracht van imperfectie. Tielt: Lannoo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.