De digitale detox

Ik zat laatst in het bos te praten met een vriendin over ons smartphone-, media- en internetgebruik. En ja, ik moet toegeven, ook ik zet m’n smartphone geregeld aan als ik niet kan slapen. Even Whatsapp  checken, Facebook, Messenger… geen berichtjes: “daimn, niemand die aan me denkt!” Vorige week nog gooide ik m’n Facebookapp van m’n telefoon. Toch al één iets waar ik niet meer als een kip zonder kop op kan zitten scrollen. Heb enkel de communicatiekanalen gehouden. Maar wat is dat toch? Ik heb zelf pas sinds 2 jaar een smartphone (ik was er laat bij). Maar ik moet toegeven dat ik na een paar maanden vastgeklampt zat aan dat ding… een verslaving. Ja, ik zou het niet minder dan dat noemen.

De voorbije twee jaren (dit jaar niet) deed elk jaar (geweldig idee van een vriendin) ‘dagen zonder internet’. Gedurende de vastenmaand namen we ons voor om ons internetgebruik te verminderen. Wie mee deed, koos wat voor hem of haar een haalbare kaart was. Bijvoorbeeld: enkel tussen 20u en 22u ‘s avonds je internet aan. Of maximum een half uur in totaal per dag. Of niet op het werk. Ik gaf mijn telefoon op het werk soms aan een collega, om de drang ernaar te willen kijken te kunnen weerstaan. Moeilijk dat dat was … ongelooflijk. Dit jaar deed ik niet mee, maar ik voel wel dat het een goed idee zou zijn. Ik durfde het dus zelfs niet meer aan. Ik was even thuis en kon me niet inbeelden dat ook die tijdsinvulling zou wegvallen (van een verslaving gesproken?).

Door ‘dagen zonder internet’ ontdek je pas hoe veel je met je telefoon bezig bent! Hoe sterk die drang soms voelt om op verloren momenten je tijd te vullen met staren naar een schermpje of contact zoeken met iemand aan de andere kant. Want als je niet met je smartphone of op internet bezig bent, moet je de tijd anders invullen. En ja, mij deed dat in eerste instantie me wel eens verloren voelen…

Toch raad ik je aan om het een keer te proberen en te ontdekken hoeveel ruimte en energie het kan geven.  Om weer dingen op te pakken die je écht boeiend vindt, in plaats van te volgen wat er op ons scherm gepresenteerd wordt. Leg je telefoon aan de kant en ga er op uit! Go!

Op de grond zittend in het bos, zei ik: “Allee, da’s toch straf, intussen weet toch iederéén dat we te veel smartphonen, liken en internetten? Moeten we dat nu écht nog zeggen of in de aandacht brengen? Dat is intussen toch afgezaagd.” Waarop mijn geweldig pientere bosgenootje zei: “Ja, tuurlijk, iedereen wéét het, maar toch… waarom handelt bijna niemand er dan naar? We moeten het blijven herhalen tot mensen de daad bij het woord gaan voegen.” En ze heeft gelijk. Want ook jij weet het waarschijnlijk. Dat het goed zou zijn om je smartphonegebruik wat te minderen. Dat je dat ding wat vaker aan de kant zou moeten leggen en ‘s nachts niet naast je bed, zelfs liefst niet in je slaapkamer. Why oh why lukt dat dan niet?

Waarom zie ik kinderen van vrienden avonden lang achter hun schermen zitten? Mensen waarmee ik praat plots naar hun telefoon kijken? Koppels op restaurant samen met de telefoon in de hand aan tafel zitten? En zelf, ja zelf zorg ik ook dat hij altijd opgeladen is …

Enkele cijfers: Eén Vlaming op de acht is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Dat cijfer komt uit de jaarlijkse Digimeter, die peilt naar het mediagebruik in Vlaanderen. 41 procent kan zelfs geen één dag zonder. De cijfers zijn verontrustend.

Ik heb mezelf door het schrijven weer overtuigd: ik heb een digitale detox nodig. Ik neem me concreet voor om te beginnen met tussen 23u en 8u ‘s morgens géén internet aan te zetten! En van zodra dat een gewoonte is, ga ik weer een stapje verder. Wie doet er mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.