Elke dag een beste dag?!

Sinds een aantal jaar heb ik 1 goed voornemen: elke dag 3 goede, positieve, grappige, hartverwarmende… momenten opschrijven.
Want: “Ik stap elke dag met hetzelfde been uit bed. Soms is dat het goede, soms niet…”

Soms zijn de beste dagen die waar ik heel de dag in pyjama rondloop. Mij in de zetel nestel met een dekentje, warme chocolademelk en een boek. En begint het boek mij te vervelen, dan kijk ik een film, of staar gewoon wat naar buiten. En als ik zin heb, ga ik toch naar buiten voor een wandelingetje. En zo niet, dan niet. Het zijn de dagen waarop ik doe wat goed voelt.

Soms zijn de beste dagen die waarop ik heel de dag bezig ben. Dat ik energie voor drie heb en niets te veel is, ik van het ene in het andere glijd, nooit weet hoe laat het is en de tijd toch voorbij gaat.

Soms zijn de beste dagen die waarop ik toch de moed vind iets te doen. Er een beste dag van gemaakt krijg. Mezelf verplicht mij aan te kleden, te ontbijten en buitenshuis te gaan.
Dat zijn zo van die dagen dat het pas ’s avonds blijkt hoe goed de dag was. De bergen waar ik ’s morgens voorstond toch overwonnen heb. Moe en voldaan.
Het gevoel van opluchting, van geslaagd zijn in mijn opzet

Soms zijn er geen beste dagen. Meestal zijn dat ook pyjama-dagen. Omdat ik dan geen zin heb om me aan te kleden, er geen betekenis aan kan geven. Iets in mij loopt dan doelloos rond, meestal met een knagend schuldgevoel en zelfverwijt, want “er moet toch iets gebeuren”.
Zo’n dag waar ik mij de hele tijd lastig maak op mezelf en mijn bijna-niets-gedaan-krijgen.

Het kunnen niet alle dagen beste dagen zijn. Maar alle dagen hebben iets moois in zich, hoe klein ook. Het is een kunst en vraagt wat oefening om door een moeilijk moment te kijken naar de goede dingen of tijdens een lastige periode bewust te blijven van de schoonheid in en rondom ons.

Dat ging bij mij ook niet vanzelf. In het begin vond ik het echt niet evident om elke avond drie dingen op te noemen die mij zodanig positief geraakt hadden dat ze in mijn boekje mochten komen.
Wat laat er een warm gevoel achter? En zijn de dingen die ik op wil schrijven niet té banaal? Ik kan toch niet steeds hetzelfde opschrijven…

Ik ben gegroeid in het vinden en verwoorden van mijn momentjes.
In het aanvaarden dat er niet alle dagen drie zijn, maar dat twee ook goed is.
Ik leerde kijken naar de hele kleine en de hele grote en die twee als gelijke beschouwen.
En het is oké om een dag niet te schrijven. Dat is de allerbeste dag of de allerslechtste…

Het helpt mij om me meer te focussen op het goede en bewuster stil te staan bij wat voor mij belangrijk is. En ja, meestal zijn dat banale dingetjes en vaak binnen dezelfde categorie, maar ze zijn mij opgevallen en hebben iets in mij geraakt. Ze hebben mij wat verwarmd, dus zijn ze voor mij belangrijk.

Morgen is er weer een dag.
Een dag die vraagt om gezien te worden.

Sara
(Photo by Hybrid on Unsplash)

 

Een bloemlezing uit ‘Mijn drie momentjes’

 • Te voet naar huis in het kleurenpalet van de avondzon
 • Chocolade die naar Palestina smaakt
 • Versierde kerstbomen op straat voor de ophaling
 • Straatmuzikant op het voorplein
 • “Op welke regel ben jij een uitzondering?”
 • Door een plas rijden
 • ‘Kasteel met spook’ te koop
 • Gratis vioolorkest bij de buren
 • Afwas doen met mama
 • Goedgezinde buschauffeur
 • Gekleurde vlekjes uit de zwarte was zien komen
 • Ontbijt met Luikse siroop
 • Regen horen vallen als belletjes terwijl de zon schijnt
 • Geel vorkje bij de frietjes
 • De krant die in de bus viel toen ik beneden kwam
 • Verbranden in de eerste zon
 • Post
 • Ramen wassen met een zonnebril op
 • Eieren kopen in pyjama
 • De hoofdstad van Bolivia
 • Nieuw trucje met jongleerballetjes
 • Zwachteltherapie en andere interessante lessen
 • Een ijsje achteraf
 • Mentaal rusten
 • Lenteweer: mix van T-shirts en winterjassen, ijsjes en wafels, terrasjes en toeristen
 • Buiten!
 • Eerlijk antwoorden op de volledige vraag
 • Nachtelijke zetelgesprekken
 • Goeie liedjes op de radio
 • Ronddolen in de bib
 • Gedichten aan een raam
 • De man met 21 kleine eendjes
 • De tijd verliezen
 • Boterham met aardbeien
 • Fietsen door het buitenland
 • Glimlachjes van sommige mensen
 • De stilte van de avond
 • Vleermuizen die hun route langs mijn raam gekozen hebben
 • Kamillethee gaan zoeken
 • Terug in bed kruipen
 • Tims Vermeer, zotte film
 • Koekiemonster alfabet
 • Perfecte weer om buiten te zitten
 • Leuke babbel tijdens de middag
 • Lezen op de trein
 • Complimenten voor de dokter
 • De metro missen
 • Levenswijsheid van bejaarden
 • Reorganiseren van mijn bureau
 • Vuurwerk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.