Je dromen waarmaken … Hoe begin je eraan?

dromenvanger_1

 

Maak je dromen waar! Leef je droom! Ga je dromen achterna! Het zijn slogans die je regelmatig tegenkomt. Ook in de titel van deze website – Droom. Kies. Leef! –  word je aangemoedigd om te dromen en ervoor te gaan.

Dat is niet gek, want dromen zijn belangrijk. Ze vormen vaak de motor om je voor iets in te zetten, om ergens voor te gaan, elke dag opnieuw, ook als het eens tegenzit. Maar toch is het vaak niet eenvoudig om je dromen te realiseren.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan
Je dromen waarmaken is niet altijd gemakkelijk. Soms kan een droom je zelfs stress, spanning of een onzeker gevoel bezorgen. Bijvoorbeeld wanneer de realisatie van je droom nog zo ver weg voelt en je er geen beginnen aan ziet. Of wanneer je heel veel dromen hebt en  niet weet aan welke voorrang te geven. Je kan er moedeloos van worden en het dreigen op te geven om je dromen achterna te gaan. Iets wat je kan helpen om door te zetten, is te zoeken naar welke stap je vandaag kan zetten.

 

De stap voor vandaag
Je kan met je dromen aan de slag gaan door te zoeken naar de stap die je vandaag (of de komende dagen) kan zetten om een beetje dichter bij de verwezenlijking van je droom te komen. Als je deze stap zet, is het goed om bewust stil te staan bij hoe deze stap op zich je deugd doet en vreugde schenkt. Dit geeft je kracht en energie om verder te gaan.
Als je ervan droomt om singer-songwriter te worden, kan de stap voor vandaag van alles inhouden, bijvoorbeeld: je gitaar nemen en een halfuurtje muziek spelen, enkele zinnen voor een nieuw liedje schrijven, een liedje dat je schreef delen met een vriend/vriendin, een mini-concertje organiseren of deelnemen aan een open-talenten-avond, …

 

En als je droom onbereikbaar is?
Het is een realiteit dat je sommige dromen misschien nooit zal kunnen waarmaken. Maar dat wil niet zeggen dat deze dromen geen zin of betekenis hebben. Want elke droom, hoe onbereikbaar ook, zegt iets over jou en het potentieel dat in jou gerealiseerd wil worden.
Bijvoorbeeld: Als je ervan droomt om dokter te worden, kan dat iets zeggen over je zorg voor mensen, je interesse in wetenschappen en in het menselijk lichaam, je hulpvaardigheid, je handigheid,…

Als je zo naar deze onbereikbare dromen kijkt, kunnen ze je helpen om jezelf beter te leren kennen.  Deze manier van kijken kan je op het spoor zetten om op zoek te gaan naar een andere vorm waarin je je dromen wel waar kan maken.
Bijvoorbeeld: Iemand die ervan droomt om een wereldreis te maken, maar dit praktisch en financieel niet georganiseerd krijgt, kan voelen dat hij in contact wil treden met mensen van andere culturen en starten met vrijwilligerswerk waarin dit mogelijk is.

Marian

Waarvan droom jij?
Welke stap kan je vandaag zetten om dichter te komen bij de realisatie ervan?
Wat zegt jouw droom over wie jij bent?  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.