Vakantie: Op reis naar … het beste van jezelf!

frog-1059816_960_720

Vakantie. Dé tijd van het jaar waarin iedereen eropuit trekt. Wat kan dit deugd doen. Even veranderen van omgeving. Op een ander tempo leven. Meer tijd om samen leuke dingen te ondernemen. Het laadt onze batterijen op en kan ons meer bewust maken van wat we echt belangrijk vinden in ons leven.

Maar wat als je niet op reis kan? Of die reis al even achter je ligt? Geen nood, dan kan je ook gewoon thuis op reis, bijvoorbeeld naar het beste van jezelf! Dit is een reis waar je ook van zal opkikkeren. Je zal nieuwe energie en krachten opdoen om het leven nadien weer meer voluit aan te kunnen gaan.

 

‘Het beste van mezelf’, wat is dat?

Elke persoon draagt in zich een kern van positieve mogelijkheden en eigenschappen. Een diepe kern die hem/haar maakt tot wie hij/zij is. Dit kan bijvoorbeeld gaan over inlevingsvermogen, sportiviteit, muzikaliteit, wiskundig inzicht, humor, zachtheid, creativiteit, zorgzaamheid, handigheid, …
Ieder van ons draagt een uniek pakket van positieve eigenschappen in zich. Vaak zijn we echter niet bezig met dit stuk van onszelf. We zien eerder wat we niet goed kunnen of denken dat we anders/beter moeten zijn om ‘goed genoeg’ te zijn. Dat is jammer, want het is meer dan de moeite waard om die positieve eigenschappen van jezelf te leren kennen.

 

Waarom zou ik op reis gaan naar ‘het beste van mezelf’?

Het is erg zinvol om jezelf te leren kennen in ‘het beste van jezelf’. Als je in voeling bent met deze positieve eigenschappen in jezelf sta je sterker in het leven. Je kan beter omgaan met kritiek. Je bent openhartiger in relaties. Je kan beter opkomen voor jezelf. Je kan betere keuzes maken in verband met je relaties, studie/werk, hobby’s. Al deze zaken zorgen ervoor dat je beter in je vel zit en je je gelukkiger voelt. En daar bovenop zal je hierdoor ook een positieve invloed hebben op je naaste omgeving en zo ook op de wereld!

 

Welke snelweg, trein of vliegtuig moet ik nemen?

Om bij ‘het beste van jezelf’ te komen, mag je gewoon blijven waar je bent. Het is een innerlijke reis. Ga je mee?

landschap

 • Kies een plekje waar je je goed voelt: onder een boom, in de zetel, op je bed, aan je vensterraam, … Het maakt niet uit, als je je er maar goed voelt. Als het kan, zet je je gsm uit zodat je even ongestoord bij jezelf kan zijn.
  Neem de tijd om goed te voelen: Hoe zit je erbij? Hoe voelt je lichaam? Ben je ontspannen, is er energie? Let eens op je ademhaling: volg de adem die binnen- en buitenstroomt. Je hoeft er niets aan te veranderen, gewoon zijn bij ‘wat er is’. Als het goed voelt, kan je je ogen sluiten.
 • Ga nu in gedachten naar een ervaring waarin je iets deed dat je heel graag doet. Zo’n ervaring herken je aan dat je er blij van werd, je energie kreeg, je enthousiast was, je opleefde, … Het maakt niet uit of dit een herinnering is van kort of langer geleden. een activiteit leiden bij de jeugdbeweging, gitaar spelen, een gesprek met een vriend(in), …
  Als je zo’n ervaring gevonden hebt, ga je helemaal terug naar dat moment: waar was je, wie was er bij je, wat deed je? En vooral: wat voelde je toen? Kan je dit opnieuw voelen als je eraan terugdenkt?
 • Stel jezelf nu de vraag ‘wat van het beste van jezelf’, ‘welke capaciteiten of talenten’, ‘welke diepe waarden’ je op dat moment beleefde? Neem je tijd en laat de antwoorden komen.
  • Wees je bedacht op eventuele gedachten ‘dat je toch niet mag ‘stoefen’ met jezelf’ of ‘dat het allemaal niet zoveel voorstelt’ of ‘dat x dit toch veel beter kan’. Deze gedachten houden je weg van jouw unieke kracht en capaciteiten. Laat ze dus gewoon passeren en ga terug naar jouw positieve capaciteit(en). Laat ze tot je doordringen, zo ver je vandaag kan.
 • Voel ten slotte of je je ergens toe uitgenodigd voelt nadat je bij deze capaciteit(en) hebt stilgestaan. ik wil tegen x zeggen wat onze vriendschap voor mij betekent, ik wil meer tijd vrij maken om met muziek bezig te zijn, ik wil het gevoel van kracht dat ik nu ervaar meenemen naar situaties waarin ik het moeilijker heb, …
 • Doe je ogen weer open en kom weer helemaal terug in het hier en nu. Schrijf enkele zinnen neer over deze ervaring: Welke capaciteit(en) van mezelf heb ik ontmoet? Hoe voel ik me nu? Welke uitnodiging is er eventueel gekomen? Bedank jezelf voor de tijd die je voor jezelf genomen hebt.

 

En wat als ik de weg niet vind?

Het kan gebeuren dat je moeilijkheden ondervindt om de weg naar jouw positieve eigenschappen te vinden. Soms versperren moeilijke ervaringen uit het verleden de weg. Als je vastloopt, kan het wijs zijn om hulp te zoeken bij iemand die je vooruit kan helpen. Bij PRH Groeiperspectief zijn er coaches die graag samen met jou op weg gaan om je potentieel te bevrijden. Ook op de jongvolwassenencursus ‘Zoektocht naar wie ik ben‘ word je begeleid om jouw capaciteiten en talenten te ontdekken.

Marian

Vraag: Hoe was het voor jou om op deze manier vakantie te beleven? Heb je iets bijgeleerd over jezelf?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.