Dag zonder zin(nen)

Soms wil je gewoon even niets doen. Niets doen en niemand zien. Deur op slot en onder een dekentje. Niet echt ziek, maar ook niet helemaal gezond. Niet echt asociaal, maar ook niet helemaal sociaal. Het zesde metaal noemt dit ‘Een dag zonder schoenen’. Nog mooier vind ik ‘Een dag zonder zinnen’. Want heel vaak heb je op zo’n dag geen zinnen om uit te spreken. Of geen zin om ze echt uit te spreken. Je luistert liever naar de zinnen uit een liedje of laat je meeslepen door de zinnen op TV.

Netflix biedt op zo’n moment een heel aanbod aan zinnen. Mooie zinnen, grappige zinnen, romantische zinnen, stoere zinnen. Soms ook pijnlijke zinnen, moeilijke zinnen, emotionele zinnen. Thema’s als pesten, zelfdoding (13 reasons why) of anorexia (To the bones) komen aan bod. Confronterende zinnen dus. Over jongeren die geen uitweg zagen, maar ook over jongeren die zorg dragen voor zichzelf en voor elkaar.

Op zo’n dag kan je je helemaal laten meeslepen door deze zinnen. Dat mag best, helemaal niets mis mee. Maar belangrijk is wel om goed zorg te dragen voor jouw zinnen. Misschien zitten er in jouw verhaal ook pijnlijke, moeilijke of emotionele zinnen. Je kan proberen erover te schrijven, ze uit tekenen of ze op een andere manier te uiten. Of je kan gewoon iets leuks gaan doen, andere mensen opzoeken of even je gedachten verzetten.

Misschien helpt het voor jou om wel om er woorden aan te geven en deze te delen met anderen. Eén ding is immers duidelijk door al deze series: je bent niet de enige die het al eens lastig heeft. Durf erover te praten, zoek iemand die je vertrouwt en die je kan helpen. Hiervoor kan je bij PRH terecht. En wie weet vinden jullie dan samen wel de woorden. Zo krijg je meer inzicht in je gevoelens, je wordt je meer bewust van wie je bent en je zelfbeeld verstevigt.

Woordenweet
Hoe jij mijn zinnen weet
aan te vullen
met wat ik zelf
nog niet had bedacht.
Hoe jij mijn woorden zoekt
waar ik ze
zelf niet weet te vinden.
Hoe ik jouw blik weet
te verruimen
met wat ik zelf
net had bedacht.
Hoe wij woorden zoeken
waar wij ze
samen weten
te vinden.

Nele

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.