De feestdagen

Als jonge mensen gaan ‘feesten’ dan bedoelen ze meestal iets heel anders dan met familie aanschuiven aan de feestdis. Feesten is voor hen ‘uitgaan’, een stapje in de wereld zetten. Is ook genieten van samen te zijn met de vrienden, van samen te dansen, drinken, plezier maken.

Een van de vruchten van mijn groeiproces is dat ik me nu bewuster ben van wat ‘samen’ betekent.  Hoe fijn was het toen ik me voor de eerste keer écht voelde deel uitmaken van een groep. Ik ervaar het nu als een belangrijke behoefte in mijn leven en ik kan ervan genieten als ze wordt ingevuld. Ik geloof dat dit te maken heeft met de weg die ik gegaan ben, met verder ‘afdalen’ in mezelf en op het spoor komen van wie ik ben en wat ik nodig heb. Zo maakte ik keuzes die aansluiten bij wie ik ben en kwam ik meer in voeling met ‘zielsverwanten’. Ik kan er echt van genieten nu met hen samen te zitten, samen te werken, samen plezier te maken, samen te feesten. Ik kan mezelf ook zijn in deze groepen, mijn plaats steeds meer innemen.

Een meisje zei me onlangs dat haar vriend geen bier lustte en toch bier dronk als hij bij zijn vrienden was. Is dit herkenbaar?  Ik geloof dat ‘werken aan jezelf’, je bewust worden van je kwaliteiten, helpt om weerwerk te bieden, om er te staan. Je zelfwaarde hangt dan niet langer af van het oordeel van anderen.

Is ‘feesten’ voor jongeren ook niet vaak een synoniem geworden van ‘je helemaal laten gaan’? Ik geloof ook dat dat is wat er gebeurt: je laat jezelf gaan. Iets neemt over. Ik heb geleerd dat je je écht vrij voelt wanneer jezelf aan het roer staat.

Het is vanuit mijn eigen ervaring, van mezelf ook lang’ kwijt geweest’ te zijn, dat ik jullie wil aanmoedigen om op weg te gaan met jezelf. Om jezelf de moeite waard te vinden. Om te leren voelen wat jij nodig hebt, wie jij bent. Ik ben er zeker van dat dit zal bijdragen tot mooie feestdagen!

Miek

 

Enkele inspirerende vragen:

De feestdagen komen eraan. Hoe is dat voor jou? Wat is feesten voor jou? Wanneer heb jij het gevoel dat het feest is voor jou? Is dat als je aanschuift aan de feestdis met de familie? Of als je uitgaat met vrienden en samen danst, drinkt, plezier maakt? Of … ?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.